16 april 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
klik hier voor openen Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
Bestuurszaken
Jvs Gidsenwerkgroep
Jvs Landschapsw.g.
Jvs Natuurouderw.g.
Jvs Planologiew.g.
Jvs Plantenwerkgroep
Jvs Vogelwerkgroep
Jvs Wierenwerkgroep
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Bestuurszaken > 2016 Jvs Plantenwerkgroep

Jaarverslag 2016 Plantenwerkgroep

De werkgroep

  1. De plantenwerkgroep breidde ui met 4 vaste leden: Marja, DirkJan en Kirsten, en Tineke. plus een aantal enthousiastelingen die zo nu en dan mee gaan zoals Gwen konings, Dolores Bijl en Annet Verhoek.
  2. Een aantal plantenwerkgroepleden (Lenie, Marike, Marthe, DirkJan en Kirsten) doen mee met de dit jaar door DirkJan gevormde wierenwerkgroep. Deze trok er in 2016 7x op uit in gebied tussen Grevelingenmeer en zuidkust van Tholen.

Activiteiten

  1. In 2016 zijn we 37x op pad geweest. Van bijna alle keren is er een digitaal verslag gemaakt.
  2. We hebben veel kilometerhokken gedaan, samen als groep of in kleinere eenheden voor de Flora Zelandica die Peter Meininger samen met anderen aan het schrijven is. Als groep 9 hokken, Marike 2, Marthe 3, Lenie een veelheid daarvan (ook samen met floristen van Schouwen, en versterking vanuit de plantenwerkgroep van Goeree-Overflakkee), en Wijnand deed er 2.
  3. De inmiddels gewone plag- en hooibezigheden bij Kettingdijk, Derde dijk en Eerste dijk zijn ook dit jaar gedaan. Doel hiervan is behoud en ontwikkkeling van de Ruige anjer.
  4. Ook is de planteninventarisatie op Schor Alteklein uitgebreid met vlindertellingen en met broedvogel- en paddenstoeleninventarisatie. Hierdoor is de waarde van het gebied beter uit te drukken in harde gegevens. Ook kan de effectiviteit van beheermaatregelen beter worden bepaald.
  5. Maaien op Schor Alteklein: samen met A Rocha Zeeland en ondersteund door SLZ, hebben wij het orchideeënrijke deel van het schor gemaaid, en het maaisel afgevoerd. Voor het eerst is een gedeelte van het hooiland 2 x gemaaid, om dominantie door Glanshaver en Gestreepte witbol te doorbreken en om bloeispreiding van ‘’vlinderplanten’’ als Watermunt en Leverkruid te bewerkstelligen.
  6. De plantenjacht, een landelijke zoektocht rond de jaarwisseling om in 1 uur zoveel mogelijk bloeiende wilde planten te vinden, heeft op 30 december 17 soorten opgeleverd rond Oud-Vossemeer.

Bijzondere vondsten

  1. Het bezoek aan de zilte vegetatie op de nol aan de noordkant van Noord-Beveland bij Colijnsplaat op 1 juli was spectaculair. Hier vonden we o.a. Gele hoornpapaver en Zeewinde.
  2. Bijzonder was ook het uitstapje naar De Hompelvoet op 26-08. Hier vonden we massaal Herfstschroeforchis en Parnassia, maar ook Slanke gentiaan en Dwergbloem.
  3. Op Alteklein breidden Kamgras en Kleverige ogentroost zich uit en verschenen Pinksterbloem en Graslathyrus. Er werden 14 soorten dagvlinders en meer dan 30 vogelsoorten aangetroffen. Ook werd er een zeldzame paddenstoel gezien: de rode lijstsoort Smoezelig sneeuwzwammetje, een Wasplaatsoort.
  4. Ruige anjer heeft zich op de Broeksedijk laten zien; een nieuwe locatie van deze bedreigde soort.
  5. Op een dijk bij Sint-Annaland vonden we een grote groeiplaats van het zeldzame Knopig doornzaad, een bloemdijksoort.
  6. Op het Halsters Laag heeft Heidekartelblad zich definitief gevestigd, na een eerste vondst in 2014.

Zorgen

  1. Uit het inventariseren van km-hokken in landbouwgebieden bleek dat de meeste agrarische hokken echt heel leeg zijn aan soorten.
  2. In het kader van provinciaal bermbeheer werd er bij Tholen een groeiplaats van zeldzame orchideeën en Addertong bedolven door een laag aarde, afkomstig van afgeschraapte bermranden. Er was hieraan voorafgaand geen onderzoek gedaan naar het voorkomen van beschermde soorten. Wel hadden wij van deze berm gegevens aangeleverd, in 2015. De provincie belooft beterschap.

Plannen voor 2017

  1. In de winter komen we om de week (in de oneven weken) bij elkaar en kijken we o.a. naar mossen, wintertakken en wieren
  2. We willen km-hokken gaan inventariseren
  3. Ook willen we tal van mooie tochten ondernemen, Op Tholen en daarbuiten
  4. Het Rammegors willen we gaan volgen in zijn ontwikkeling
  5. Op Schor Alteklein willen we in 2017 doorgaan met inventariseren, zagen en maaien
  6. De Ruige anjer willen we verder ondersteunen door maaien en plaggen

Wijnand Lammers, coördinator plantenwerkgroep


 


 





Uitprinten | Laatste wijziging 14 januari 2018 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl