22 maart 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
klik hier voor openen Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
Bestuurszaken
Jvs Gidsenwerkgroep
Jvs Landschapsw.g.
Jvs Natuurouderw.g.
Jvs Planologiew.g.
Jvs Plantenwerkgroep
Jvs Vogelwerkgroep
Jvs Wierenwerkgroep
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Bestuurszaken > 2017 Jvs Plantenwerkgroep

Jaarverslag 2017 Plantenwerkgroep

De werkgroep

  1. De plantenwerkgroep bestaat uit  7 vaste leden en 4 losse leden die meedoen wanneer ze tijd hebben.
  2. Een aantal plantenwerkgroepleden (Lenie, Marike, Marthe, DirkJan en Kirsten) doen mee met de in 2016 door DirkJan gevormde wierenwerkgroep. Deze trok er  ook in 2017 op uit in gebied tussen Grevelingenmeer en zuidkust van Tholen.

Activiteiten

  1. In 2017 zijn we 41x op pad geweest. Van bijna alle keren is er een digitaal verslag gemaakt. Een aantal hiervan is op onze website na te lezen. Behalve naar hogere planten keken we ook naar mossen, korstmossen en paddenstoelen.  
  2. We hebben veel kilometerhokken gedaan, samen als groep of in kleinere eenheden voor de Flora Zeelandica die Peter Meininger samen met anderen aan het schrijven is. Dit boek moet in de loop van de komende zomer gaan uitkomen.
  3. De inmiddels gewone plag- en hooibezigheden bij Kettingdijk en Derde dijk zijn ook dit jaar gedaan. Doel hiervan is behoud en ontwikkkeling van de Ruige anjer. Op de Eerste dijk zijn we gestopt, wegens het uitblijven van positieve resultaten.
  4. Ook is de planteninventarisatie op Schor Alteklein uitgebreid met jaarlijkse vlindertellingen, volgens de methodiek van de algemene telroute van de Vlinderstichting. Ronduit spectaculair waren de uitkomsten van de paddenstoeleninventarisatie, uitgevoerd onder leiding van Henk Remijn en Marike de Haan. Daarover straks meer.
  5. Maaien op Schor Alteklein: samen met A Rocha Zeeland en ondersteund door SLZ, hebben wij het orchideeënrijke deel van het schor gemaaid, en het maaisel afgevoerd. Voor de tweede keer is een gedeelte van  het hooiland 2 x gemaaid, om dominantie door Glanshaver en Gestreepte witbol te doorbreken en om bloeispreiding van ‘’vlinderplanten’’ als Watermunt en Leverkruid te bewerkstelligen. Helaas gooide de kou van april en september roet in het eten, waardoor de bloeispreiding uitbleef.

Bijzondere vondsten

  1. Een nieuwe (grote!) groeiplaats van het zeer zeldzame Knopig doornzaad, op een dijk tussen Oud Vossemeer en St. Annaland.
  2. Op het Rammegors troffen we bizarre soortcombinaties aan, zoals Watermunt met Kortarige zeekraal. Het is spannend waar dit naar toe gaat.
  3. Op Alteklein  verscheen de 4e orchideeënsoort: Grote keverorchis. Er werden 21 soorten dagvlinders aangetroffen, waarbij vooral soorten van bloemrijk grasland het goed doen. Ook zijn er meer dan 75 soorten paddenstoelen aangetroffen, waarvan 19 rode-lijstsoorten.
  4. In natuur- en waterbergingsgebied Watergat bij Oude tonge vonden we Bevertjes en grote aantallen orchideeën.
  5. Op het Halsters Laag gaat de vestiging van nieuwe bijzonderheden door: Grote pimpernel en Parnassia.

Zorgen

  1. Uit het inventariseren van km-hokken in landbouwgebieden bleek dat de meeste agrarische hokken echt heel leeg zijn aan soorten.
  2. In het kader van provinciaal bermbeheer  werd  de berm van de Krabbenkreekweg weer in ecologisch beheer genomen. Helaas geldt dat niet voor de Oudvossemeersedijk: die is opnieuw geklepeld. In 2018 zal op aangeven van de Plantenwerkgroep vanuit de provinciale politiek worden nagegaan in hoeverre het ecologisch beheer van wegbermen in 2017 weer is opgepakt, na de bezuiniging van 2015.

Plannen voor 2018

  1. In de winter komen we om de week (in de oneven weken) bij elkaar en kijken we o.a. naar mossen, wintertakken en bladrozetten. Ook willen we overleggen met Peter Maas van SBB over het e.v.t. oppakken  van projecten voor SBB.
  2. We willen km-hokken gaan inventariseren
  3. Ook willen we tal van mooie tochten ondernemen, Op Tholen en daarbuiten
  4. Het Rammegors willen we blijven volgen in zijn ontwikkeling
  5. Op Schor Alteklein willen we in 2018 doorgaan met inventariseren, zagen en maaien
  6. De Ruige anjer willen we verder ondersteunen door maaien en plaggen

Wijnand Lammers, coördinator plantenwerkgroep

 





Uitprinten | Laatste wijziging 16 januari 2019 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl