22 maart 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
klik hier voor openen Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
Bestuurszaken
Jvs Gidsenwerkgroep
Jvs Landschapsw.g.
Jvs Natuurouderw.g.
Jvs Planologiew.g.
Jvs Plantenwerkgroep
Jvs Vogelwerkgroep
Jvs Wierenwerkgroep
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Bestuurszaken > 2021 Jvs werkgroep Landschapsbeheer

Jaarverslag 2021 Werkgroep Landschapsbeheer

In de periode dat wij actief waren (begin en eind van het jaar) was Corona en de daarbij behorende maatregelen bepalend.
We begonnen met een strenge lockdown.
Op de planning stonden werkzaamheden bij de Eendenkooi te Anna Jacobapolder. Dit terrein is eigendom van het Zeeuws Landschap. Formeel hadden die het standpunt ingenomen dat er niet meer dan 4 vrijwilligers tegelijk mochten komen. Afstand houden verplicht (1,5 m) zelf koffie of thee meebrengen en dat in het veld opdrinken. We mochten wel elk weekeinde komen.
Omdat begin 2021 natuurlijk nog niemand gevaccineerd was, hebben een aantal vrijwilligers toen te kennen gegeven (tijdelijk) niet beschikbaar te zijn. Natuurlijk werd dit geaccepteerd door overige vrijwilligers. Opvallend was dat de mensen die wel wilden komen, dan ook liefst zoveel mogelijk wilden komen. In een periode dat vanwege de lockdown niets mag, werd het op zaterdagmorgen werken in de (frisse) buitenlucht als een welkom uitje gezien.
Vandaar dat de groep gesplitst werd. 4 mensen gingen naar de Eendenkooi. De overige vrijwilligers gingen aan het werk bij de Geulse Weel te Stavenisse. Tot begin maart hebben we daar elke zaterdag gewerkt, ook toen de Eendenkooi gereed was.
Tijdens het koffiedrinken in het veld is het idee ontstaan om Staatsbosbeheer actief te gaan benaderen. Staatsbosbeheer is eigenaar van de Geulse Weel en het Diepe Gat. 2 locaties waar wij de wilgen kort houden, maar waar Staatsbosbeheer eigenlijk geen enkel ander onderhoud uitvoert. Beide gebieden verruigen dan ook zeer. Met name bij het Diepe Gat wordt een groot deel van het terrein overwoekerd door braamstruiken.
Het was onze bedoeling om van SBB te horen hoe het beheersplan er uit ziet en wat wij als werkgroep verder voor het beheer zouden kunnen betekenen.
Begin oktober hebben met een aantal mensen van SBB beide gebieden bezocht. In eerste instantie was dit bezoek voor ons een tegenvaller. De mensen van SBB kenden de gebieden niet of nauwelijks. Wij waren hun gids op hun terreinen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er voor beide gebieden geen beheersplannen zijn.   SBB lijkt ook geen budget te hebben om deze gebieden actief te beheren. Maar: we zien kansen. Het artikel van Wijnand Lammers in de laatste versie van het verenigingsblad gaat ons helpen. Van wege een nieuwe lockdown nu even geen actie, maar zodra het weer mag, gaan wij een beheersplan opstellen. Dit plan zal zijn gebaseerd op de ervaringen van Wijnand. We gaan Wijnand ook vragen ons te helpen met het opstellen van een sober maar doelmatig beheersplan. Om de kosten voor SBB te beperken zal er een actieve rol voor onze werkgroep zijn weggelegd. Te denken valt aan de volgende oplossing: Staatsbosbeheer verzorgt het maaiwerk en wij ruimen het maaisel op. Formeel is er nog niets geregeld. Maar de contacten met SBB zijn er en samen zullen we er voor gaan zorgen dat met name het gebied bij het Diepe Gat niet nog verder verruigt, zodat er kansen ontstaan voor andere vegetatie.

Tweede deel van het jaar: opnieuw corona. Omdat er toen wel vaccins beschikbaar waren, zag niemand problemen/heeft niemand zich vanwege corona afgemeld. Gevolg: wekelijks veel vrijwilligers (10 tot 12 mensen) en veel werk verzet. Op dit moment bereiden we ons voor op werken voor het Zeeuws Landschap met een nieuwe lockdown.
Kortom: de werkgroep Landschapsbeheer is springlevend, actief en ziet kansen om van grotere meerwaarde te zijn voor natuurgebiedjes op Tholen.

Adri Mol, coördinator Werkgroep Landschapsbeheer





Uitprinten | Laatste wijziging 26 januari 2023 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl