18 november 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
Activiteiten
Verslagen 2024
Verslagen 2023
Verslagen 2022
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
Weblinks
Schor Alteklein
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2022: - Rond de Thoolse brug

Rond de Thoolse brug
25  maart 2022

Nu de Thoolse brug voor reparatiewerkzaamheden afgesloten is, hebben we de kans om de bermen aan weerszijden eens te verkennen.

Dit is een verslag van de Brabantse kant. Met stralend weer begonnen we tussen de afrit en de parallelweg, die overigens wel druk bereden werd door fietsers, de bussen en trekkers. Het is de zonnige kant, en nu erg droog omdat het al weken niet geregend heeft. Dit talud en de berm heeft eigenlijk te weinig schaduw/beschutting voor orchideeën. Toch vonden we wel een plek met zo’n acht rozetten van Bijenorchis. Opvallend waren de brede stroken bloeiend Deens lepelblad, vooral dicht bij de rijbaan, waar ze profiteren van het gestrooide wegenzout. Ook in bloei zagen we Gewone veldbies, Heermoes, veel Madeliefjes, Grote ereprijs, Kroontjeskruid, Kleine veldkers, Ruw vergeet-me-nietje en Veldereprijs (2 planten van een duinvalleibiotoop), Klein kruiskruid, enkele Paardenbloemen. Verder troffen we rozetten of beginnend blad van Wilde peen, Teunisbloem, Ringelwikke, Dauwbraam, Glad walstro, veel Kraailook, Jacobskruiskruid, Rolklaver, Zachte en Slipbladige ooievaarsbek, Gekroesde melkdistel, Vroegeling uitgebloeid, Luzerne, Margriet, Boerenwormkruid, Duizendblad, Muurpeper, Biggenkruid, pollen van het al bijna bloeiende Reukgras, en een plek met Kleine leeuwenklauw die al duidelijk last hadden van de droogte.

Vervolgens hadden we niet meer zoveel tijd voor de noordzijde, de berm langs de oprit richting de brug. Daar ziet Wijnand altijd volop Rietorchis staan, maar nu was daar nog niets van te bespeuren natuurlijk. Veel Veldzuring daar, veel Kraailook, stukken met veel Rood zwenkgras, plekken met Bijenorchisrozetten, veel mos en wat Gewone veldbies. Er heeft ooit Hondskruid gestaan, wel gezocht naar rozetten daarvan, niet gevonden; die zijn overigens moeilijk te herkennen omdat ze met hun smalle bladen slecht van gras te onderscheiden zijn.

De grote afvalzak die ik meegenomen had was tenslotte aardig gevuld met blikjes, flesjes, etc. etc. maar er is nog heel veel blijven liggen langs de opritkant.

Mooi om die bermen waar je anders alleen een (figuurlijke!) blik op werpt, nu eens beter bekeken te hebben.

Vlak bij de start aan de Thoolse kant vonden we in de bermen veel rozetten van Bijenorchis, ook aan de kant van de brandweer kazerne. Ik telde in die hoek ruim 30 rozetten, sommigen heel dicht op elkaar.

De bermen en taluds waren best mooi: veel bloeiende Gewone veldbies en look zonder look in knop.

Ik telde ondertussen ook vlinders en bijen/hommels: de eerste Steenhommel koningin liet zich prachtig bekijken, wat een mooie dieporanje kleur! Ook Aard-of Veldhommels zag ik op verschillende plaatsen ‘uit de grond komen”, deze hebben daar stellig een nest. Klein koolwitje was ook goed vertegenwoordigd evenals de Dagpauwoog en vele zweefvliegen.

Paardenbloem, Grote ereprijs, Madeliefje, Klein kruiskruid, Kluwenhoornbloem, Kleine veldkers, Knolboterbloem,  Koolzaad, Speenkruid, Veldereprijs en Vroegeling waren mooi in bloei.

Toch ontdekte ik GEEN rozetten van Bijenorchis meer maar wel veel andere soorten al goed herkenbaar: o.a. heel veel Biggenkruid, Duizendblad, Gewone berenklauw, Glad walstro, Hondsdraf, Harig wilgenroosje, Jakobskruiskruid, Kleefkruid, Klein streepzaad, Knoopkruid, Kraailook, Kruipende boterbloem, Melkdistel, Pastinaak, Robertskruid, Rolklaver, Scherpe boterbloem, Smeerwortel, Veldzuring, Wikke sp…………..en een grote bos varens.

Foto 1: Deens lepelblad

Foto 2: Gewone veldbies

Foto 3: Kleine leeuwenklauw





Uitprinten | Laatste wijziging 4 januari 2023 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl