| |
18 november 2024 |
|
Natuurvereniging Tholen Bestuurszaken Contact |
Natuurgebieden |
Plantenwerkgroep bos bij Fort de Roovere
29 april 2022
We waren zowaar met z’n negenen. De start verliep met een hobbel, want de Schansbaan waar we zouden parkeren bleek afgesloten. Maar de P van het fort was vlakbij. We begonnen op het wandelpad tussen de gracht van het fort aan de uitkijktorenkant, en de Schansbaan. Meteen al Salomonszegel te zien, net in bloei. Langs het pad een polvormige zegge: Valse zandzegge. Eiken, berken, hier en daar een Hulst, Lijsterbes, Krentenboompje, Kornoelje, veel beginnende Kamperfoelie en helaas ook veel Amerikaanse vogelkers. In het riet liet een Kleine karekiet zich horen. Aan grassen zagen we IJle dravik, Reukgras, Vossenstaart, Kropaar. Verder Look zonder Look, Gele dovenetel, Fluitenkruid, Heermoes, Brandnetel ook.
De Schansbaan overgestoken richting de A4, in het linker van de twee paden. Het eerste stuk is bos met veel Amerikaanse eiken, en een smalle watergang met Brede stekelvaren op de steile oevers. Wat Zevenblad, Klimopereprijs, Adelaarsvarens en een enkel Boshyacintje.
Dan ligt er een soort eilandje omgeven door water en begrensd door de snelweg, te bereiken via een houten brug. Vanaf de brug waren flinke velden krabbenscheer te zien, nog ondergedoken. Ook de ovale bruinrode bladeren van Drijvend fonteinkruid, en de platte groene stengels van Gele lis. Het ‘eilandje ‘ is een bijzondere biotoop. Er groeit Gaspeldoorn en Brem. Op vrij kale zandige stukken troffen we rozetten van Vogelpootje, Zandzegge, Schapenzuring, en Rood zwenkgras in bloei. Verderop Kantig hertshooi, Zandraket, Zachte ooievaarsbek, Boerenwormkruid, veel Knoopkruid, Veldrus en Pitrus. Ook open stukken met de ronde gaatjes van zandbij-nesten. Een leermos, een bekermos en Zandhaarmos. Ruige zegge en rozetten van Kale jonker. Meer naar de weg toe wat ruigere stukken met hele velden van opkomende Late guldenroede, en Bijvoet, en Brem plus veel bremsnoeisel.
Verder nog twee plantenweetjes. Wijnand herkende aan een rozet van fijnstraal dat het de Hoge fijnstraal moest zijn, want de hoge heeft haren over het hele bladoppervlak, en de Canadese alleen aan de bladrand. En Ad wees er op dat je grassen in twee categorieën kunt onderscheiden naargelang het spruitblad plat of rond opgerold is. Bij spruitblad zochten we eigenlijk steeds naar een eerste blaadje dat uit de grond komt, maar het gaat om het jongste beginnende blaadje bovenaan de stengel. Dat is makkelijker te vinden!
Foto 1: Bijennesten en vogelpootje
Foto 2: Gaspeldoorn
Foto 3: Jonge brem
2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl |