| |
18 november 2024 |
|
Natuurvereniging Tholen Bestuurszaken Contact |
Natuurgebieden |
Op ontdekkingstocht in het Rammegors
27 mei 2022
Op deze uitnodigende vrijdagmorgen zijn we met ons zevenen op ontdekkingstocht in het Rammegors gegaan, we hebben het oostelijk stuk van “noord” doorkruist. Vanzelfsprekend moeten we voor dit soort excursies altijd eerst toestemming hebben gekregen van eigenaar Staatsbosbeheer.
De gegraven kreken blijven heel goed zichtbaar, uiteindelijk zijn door speciale technieken de kreken van “vroeger” in beeld gebracht en weer uitgegraven (al bij begin jaartelling en ruim daarvoor was het Rammegors onderdeel van de Oosterschelde). Vanaf de aanleg Schelde-Rijnkanaal en Krabbenkreekdam is het gebied zoet geworden, dus ongeveer begin jaren tachtig. En nadat bleek dat door de aanleg van de stormvloedkering een verschijnsel optrad in de Oosterschelde genaamd zandhonger, heeft Rijkswaterstaat besloten het Rammegors weer zout te maken, ter compensatie van het verlies aan schorren. En zo het foerageergebied voor kust- en trekvogels aan te vullen.
Van vorige bezoeken kennen we het Rammegors als een gebied van uitersten, op velerlei terrein: het was er toevallig net snikheet, ijskoud of met plensbuien. Daarnaast droge kreken of boordevolle kreken.......als je het getij niet goed inschat. En wonderlijke plantencombinaties op de overgangen tussen zout en zoet.
Vanwege de volle zomeragenda, hebben we dit bezoek eind mei opgenomen waardoor we het beginstadium hebben gezien van Echt- en Strandduizendguldenkruid, de mooie beginbloei van Zeebies, van Platte rus, Zilte rus en Zilte zegge, met daarnaast Bermzegge en Valse voszegge.
Zelfs de eerste stralende gele bloemen van Kleverige ogentroost en Zomerbitterling konden we al bekijken. De velden Melkkruid – bloeiend - zijn heel bijzonder om waar te nemen, sommige gedeeltes waren overstoven met zand waardoor het net velden schelpkokerwormen leken.
En op een wat hoger gelegen stuk was de Grote wederik weer present, deze soort is absoluut zout mijdend, nog niet bloeiend maar wel heel gezond. Wat we deze keer wel uitbundig bloeiend zagen: vele tientallen Vleeskleurige orchis en enkele hele hoge, dieppaarse bloeiaren van de Rietorchis. En in een zoel hoekje de mooi knikkende knoppen van de vrij zeldzame Moeraswespenorchis...........
Terwijl we met een grote boog terugwandelden naar de auto’s, heb ikzelf nog wat vlinders “geteld”:
Bont zandoogje, Hooibeestje-heel veel, Kleine vos, en terwijl we haast bij de auto’s waren zoefde een erg oranjekleurige Libelle langs ons heen, eerst dacht ik aan het vrouwtje van de Paardenbijter maar twijfelde erg. Ik heb nu sterk de neiging om de Vroege glazenmaker er voor in de plaats te schuiven.....Schelde-Rijnkanaal zou een goede leefomgeving kunnen zijn voor deze soort.
Foto 1: Rietorchis
Foto 2: Vleeskleurige orchis
2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl |