| |
18 november 2024 |
|
Natuurvereniging Tholen Bestuurszaken Contact |
Natuurgebieden |
Getijdenbakken en krekengebied Ouwerkerk
13 mei 2022
Het oogde deze ochtend mooi maar fris: goed aankleden en nog wat reserve mee ook.
Het is een behoorlijk eind maar de route is aantrekkelijk: natuurgebieden, prachtig gemaal, mooie waterlopen. Deze omgeving is bij de watersnoodramp het ergst getroffen en je merkt overal sporen van dijkdoorbraken en herstel.
We hebben een ruime parkeerplek gevonden in een weg net voor het Watersnoodmuseum, vanwaar het slechts een kleine wandeling bleek naar de Getijdenbakken. Hiervan staan er 9 stuks, al jaren. In de loop van de tijd is bij een dijkverzwaring het wandelpad gerealiseerd, waardoor het prettig “neuzen” is in de bakken. Wat hebben we gezien: Zeepokken en Paardenanemonen – heel veel en sommigen heel groot. De stenen in de bakken zijn bijzonder geschikt voor deze levensvormen. Daarnaast vonden we ene Zebra anemoon en wat hydropoliepen.
Ook leeft in enkele van de bakken de Blauwe springstaart, een soort vliegje zonder vleugels. Deze dieren drijven of “wandelen” in groepjes op het water. Ook ander klein grut hebben we heen en weer zien schieten in het zeer heldere water. Zells een Asgrauwe keverslak liet zich zien op de binnenkant van een halve oesterschelp. Daar liggen veel lege oesterschelpen in de bakken, wat het goede zicht zeker bevordert: de binnenkant van deze schelpen is helderwit.
Veel wiersoorten: o.a. Wakame, Veelvertakt Pluimwier, Vlak geleiwier, Rose kalkkorstwier, Kwastwier, Iers mos, Donker knoopwier, Azijnwier.
Vervolgens hebben we even pauze gehouden, wat gedronken en zijn daarna de bermen tussen museum en waterplas gaan bekijken wat verrassende soorten heeft opgeleverd: o.a. Zeegroene zegge, Zeegroene rus, Zilte zegge, Vergeten wikke, Veldbies, Rolklaver, Rode klaver, Rietorchis, Kruisdistel, Kattendoorn, Harlekijn, Glad walstro, Gele morgenster en Geelhartje. Ook wat beginnende Ratelaar met daarboven het Icarusblauwtje, Bont zandoogje en de micro vlinder Bonte brandnetelmot (nachtvlinder), die opvloog, weer in rust ging en daarna weer door ons werd verstoord in de dagrust.
Op naar het krekengebied, ingang Groeneweg. Het Beukenbos was mooi met sierlijke stammen van de al vrij dikke bomen. We vonden er bloeiende Daslook, eveneens bloeiend mooie grote Look zonder look en het Robertskruid sierde sommige randen langs de wandelroute met de diep-rose bloemen.
Bij de ingang zagen we enkele pollen bloeiend Breed longkruid.
Na het oversteken van het polderweggetje gingen we een tegenoverliggend bos in, waar we even na de start een “kleine helling” moesten beklimmen: het gebied heeft een kreekrest die is opgehoogd. Verderop ligt een caisson, die bij het dichten van de stroomgaten tijdens storm de kreek is ingespoeld en daar als “aandenken” is blijven liggen.
Een vrij open route met mooie bloeiende grassen: IJle dravik, Ruw beemdgras, Geknikte vossenstaart, Timoteegras, veel Riet en Zeebies. Ook Vleeskleurige orchis en Rietorchis naast Ringelwikke, Sint-janskruid, Vier-zadige wikke, Zeegroene rus, Zilte rus en Zeegroene zegge.
In beide bosgebieden hoorden we heel veel vogels, het is er rustig en soms erg ruig met een hoge en brede braamrand, dat bevordert de kwaliteit van het leefgebied.
Lenie Ponse-deeltijd coördinator
Foto 1: Bos met Daslook
2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl |