18 november 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
Activiteiten
Verslagen 2024
Verslagen 2023
Verslagen 2022
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
Weblinks
Schor Alteklein
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2022: - Slenkgebied van Schor Alteklein

Slenkgebied van Schor Alteklein
26 augustus 2022

Doel van deze ochtend is het inventariseren van de planten in dit gebiedje, net zoals de voorgaande twee jaar. Het is vlak daarvoor geschikt gemaakt voor de rugstreeppad, met een laagte, een slenk, die ‘s winters vol water staat, een dijkje half rondom, een een vrij vlak veld dat open gehouden wordt door jaarlijks te maaien. Slenk, veld en dijk worden apart geïnventariseerd met bedekkingsgraad.

De Heemst is er nog, en zaait zich goed uit. Jonge planten van slechts 3 jaar oud blijken al gebloeid te hebben. Dit jaar geen wespspinnen, maar wel bolronde gallen in Akkerdistel, de veelvoorkomende gal in de Rietstengel,  en een gal-aantasting in diverse Watermuntplanten. Het Riet krijgt dan een soort smalle verdichting, de Watermuntplant wordt gedrongen en grijs.

Geen heel bijzondere  ontdekkingen gedaan, maar wel leuk was een groep kamille-achtige planten die Ineke ontdekte omdat ze anders roken dan Kamille, een aparte aangename geur bij kneuzing. Het bleek Valse kamille,’kwetsbaar’ volgens de Heukels. De Oecologische flora van Weeda zegt dat het een eenjarige akkerplant is die in de Romeinse tijd hier al voor kwam. Ze houdt van stikstofrijke kalkarme grond, en braakliggende terreinen. Wat opviel is dat deze planten hier een soort worteluitlopers maken.

In de slenk hadden honderden planten Fraai duizendguldenkruid gebloeid, de verdroogde resten waren er nog. En we hebben allemaal wel even de lekkere geur gesnoven van de Wilde selderij achterin het gebied!

Foto 1:  Gal in Distel

Foto 2:  Galaantasting in Munt

Foto 3: Valse Kamille vergroting

 





Uitprinten | Laatste wijziging 17 januari 2023 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl