| |
18 november 2024 |
|
Natuurvereniging Tholen Bestuurszaken Contact |
Natuurgebieden |
Hoek Philipsdam-Grevelingendam zoete kant bij het Volkerak
14 juli 2023
Na wekenlange droogte en uitgebreide maaibeurten was het echt afwachten of we daar wat interessants aan planten zouden vinden. Ja, de bodem was gortdroog en veel planten uitgebloeid, maar toch ook veel bijzonders waar te nemen!
We zijn rond de waterplas gelopen die daar aan de oostkant ligt, door een dijk gescheiden van het Volkerak-Zoommeer.
Eerst het veldje waarlangs we de auto’s hadden gezet, en waar we in maart zo heel veel rozetten van bijenorchis zagen. Het was gemaaid behalve een met roodwit lint afgezet stuk. Op het gemaaide deel viel meteen een brede loper van bloeiende Tijm op, prachtig en geurend als je er over liep. Verder vonden we daar Knoopkruid, Jacobskruiskruid, Smalle rolklaver, Kleine leeuwentand (gespleten haartjes op het blad!), Geel walstro, Heksenmelk, Grote klaproos, Vijfvingerkruid, Vertakte leeuwentand, Gele morgenster, Duizendblad, Kraailook, Brunel. We vonden plekken met vele lichtgeel bloeiende klaverachtige planten, met daartussen enkele exemplaren met paarse knoppen én gele bloemen. Na uitzoeken bleken dit Sikkelklaver en Bonte Luzerne. Deze laatste is een variabele hybride is tussen Luzerne en Sikkelklaver. Die is in Zeeland vrij zeldzaam, wel zich aan het uitbreiden. De planten eromheen bleken inderdaad Sikkelklaver, ‘kwetsbaar’ volgens de nieuwe Heukels! Het valt op dat het hauwtje van Bonte luzerne veel meer een sikkelvorm heeft dan het hauwtje van Sikkelklaver.
In het met lint afgezette stuk, bij de greppel stonden bloeiende Moeraswespenorchis, Zeegroene rus, Smeerwortel, Kattenstaart, en uitgebloeide Bijenorchissen en Rietorchissen.
Bij de wandeling rond de waterpartij ga ik het pad, de dijk, en de waterkant onderscheiden. We zagen oeverzwaluwnesten in de aarden rand onder de voet van de windmolen. Ze vlogen echt af en aan.
Het pad was natuurlijk vooral droog, met een enkele Teunisbloem, Reigersbek, Akkerdistel, Gewone hoornbloem, Engels raaigras, Fioringras, wat Gewoon struisgras, Glanshaver nog net herkenbaar, een Dubbelkelkrozet, een plekje Hazenpootje. Op het platform van de windmolen Rood guichelheil, Kleverige reigersbek, en mogelijk Duinreigersbek.
De dijk liet heel mooi zien dat waar de glooiing op het noorden ligt achter de windmolen, de begroeiing daar fris groen is met bloeiende Margriet, Klein hoefblad; en zo gauw die een bocht maakt bijna alles uitgedroogd en bruin is. Daar staan dan wel wat kleine Duindoorns en een enkele Meidoorn, Groot kaasjeskruid, veel uitgebloeide Zandmuur, Muurpeper, een enkele gewone Luzerne.
In de strook langs het water staat Dauwbraam, Harig wilgenroosje, Bastaardwederik, Smalle weegbree, Zilverschoon, Pastinaak, Brunel, Hondsdraf, Zachte ooievaarsbek, Boerenwormkruid, Bijvoet, een zielige Avondkoekoeksbloem, Bezemkruiskruid, Speerdistel, Veenwortel, Heelblaadjes, Melkdistel, een stuk met Knikkende distels, Cichorei, Zandkool; en dicht langs de waterkant Pitrus, Watermunt, Riet, Heen, Moerasmelkdistel, Spiesmelde, Zeeaster (en een plant met een groeiafwijking waardoor de stengel breed en plat wordt; bandvorming of fasciatie genaamd), Zeekweek, Koninginnekruid, Rode ganzevoet.
Ineke lette speciaal op de vogels, ook achter de dijk aan de Volkerakkant, en zag behalve de Oeverzwaluwen, Huiszwaluw, Knobbel- en Zwarte zwaan, Canadese, Grauwe en Brandgans, een witte gans, Wilde eend, Krakeend, Kuif- en Tafeleend, Meerkoet, Visdief, Kokmeeuw, Mantel- en Zilvermeeuw, Fuut, Kleine zilverreiger, Blauwe reiger, Aalscholver, Scholekster, Witte kwikstaart, Tureluur, Rietzanger, Rietgors met jongen, Putter met jongen, Spreeuw en een Kauwtje.
Foto 1: Bonte Luzerne / detail
Foto 2: Bonte Luzerne
Foto 3: Rode ogentroost
Foto 4: Sikkelklaver
Foto 5: Zeeaster met aantasting
2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl |