| |
18 november 2024 |
|
Natuurvereniging Tholen Bestuurszaken Contact |
Natuurgebieden |
Dagje uit met de Plantenwerkgroep
Ter gelegenheid van het veertig jarig bestaansjubileum Natuurvereniging Tholen gaan alle werkgroepen met hun leden iets gezelligs of bijzonders doen.
Onze Plantenwerkgroep heeft gekozen voor een reisje naar de Hompelvoet, een na de aanleg van Grevelingendam en Brouwersdam drooggevallen zandplaat in de Grevelingen. Het verdwijnen van eb en vloed heeft alom voor grote veranderingen gezorgd in de Zuidwestelijke Delta.
Van 1958 tot 1965 is aan deze dam gebouwd, veel tegenslagen moesten overwonnen worden, maar op 1 april 1965 werd de dam “als gereed” beschouwd. Gelijk is begonnen met de bouw van de Brouwersdam, die in 1971 is voltoois. In de tussenliggende jaren zijn nog enkele malen hele hoge waterstanden geconstateerd, zelfs ene keer maar enkele centimeters beneden het peil van 1953. Het waren spannende uren!
De waterkwaliteit Grevelingenmeer werd als “slecht” beschouwd en verschillende doorlaten zijn in de loop der jaren gerealiseerd in de Brouwersdam en in de Grevelingendam. Hierdoor komt er enige doorstroming en een hele kleine getijdenslag.
Op deze mooie vrijdagochtend zijn we met ongeveer 25 PWG-ers op pad gegaan, zoveel mogelijk met elkaar meerijdend. Als eerste stopplaats werd Kaasboerderij De Stolpe te Nieuwerkerk aangeraden. Een aantal van de deelnemers ontmoette elkaar daar, niet afgesproken, in de winkel of op het terrein!
Om 11.00 uur was er koffie op het parkeerterrein van het Staatsbosbeheer gebouw........ik was maar net op tijd met het vrachtje want we kletsten zo gezellig in de kaaswinkel!
Ook thee, water en sap kon gekozen worden met de bekende veldkoek, Zeeuwse babbelaar of toffee.
Om 11.30 was de afvaart, we konden allemaal op de boot, gelukkig; Corrie onze PWG-er en Hompelvoetgids was al op het eiland om een andere groep een rondleiding te geven.
Het was een heerlijke vaartocht van toch wel een half uurtje: zon, wolken, beetje wind, aalscholvers, meeuwen, zeehonden, mooie vergezichten EN enthousiaste deelnemers.
Ik zette de deelnemers al snel op een verkeerd been door glashard te vertellen dat de riffen met grote steenbrokken bestemd zijn voor de zeehonden om te rusten: in de Grevelingen is immers geen eb en vloed dus tijdelijk droogvallende zandplaten waarop de zeehonden kunnen rusten zien we daar niet.
Ook schipper Nellie had voor koffie en thee gezorgd en enkele hebben nog wat gedronken.
Na verloop van tijd zagen we in de verte op het eiland Corrie al een sprintje trekken naar de aanlegsteiger met haar :”gevolg”...............ze verlangde stellig naar ONS!
Het wisselen ging vrij snel, en daar was dan de mooie vegetatie van de Hompelvoet.
Maar eerst moest toch Corrie ook wel een hapje eten, enkelen hadden op de boot hun “twaalfuurtje” al opgepeuzeld maar zij was al vanaf 8.00 uur onderweg en dan moet je toch wel wat gebruiken: stel je voor dat de spraakwater tank van Corrie leeg raakt!!!!!!!!!
En even gezellig met elkaar aan de rand van de Hompelvoet zitten is ook niet te versmaden, we hadden allemaal wel een tas bij ons met een zeiltje of iets van plastic om op te zitten. Want het eiland ligt rondom in het water en vaak, bij veel regen, staan grote delen blank.
Na het eten heeft Corrie een kort inleidend verhaal verteld over de ontstaansgeschiedenis, ook dat steenriffen voornamelijk als stroombrekers dienen mar ook luie zeehondjes kweken; en daarna zijn we alle kanten uitgezwermd, sommigen met Corrie mee, anderen met Ad, Wijnand, of met mij,
Alle drooggevallen zandplaten herbergen bijzondere soorten planten (en dieren) maar de Hompelvoet springt er bovenuit door de massale aanwezigheid van Herfstschroeforchis, Slanke gentiaan en Parnassia. Ook de drie soorten duizendguldenkruid groeien op deze zandplaat.
Geelhartje, Goudknopje en Krielparnassia zijn evenmin schaars aanwezig!
En alle deelnemers hebben wel even aan de Zeerus gevoeld: deze zeldzame soort heeft een super scherpe punt.
Om 14.30 zou de afvaart wezen en de tijd bleek te vliegen: alle deelnemers zakten weer langzaam terug naar de steiger maar ik had nog lang niet alles bekeken en snelde opzij en vooruit: nog even kijken de andere kant op. En zo ben ik langs het water terug gekuierd naar de opstapplek want in de verte kwam Schipper Nellie alweer met haar “vervoermiddel”. Toch vond ik nog Goudknopje, Klein schorrenkruid, Melkkruid, Waterpunge, Zeeaster en Zeekraal.
We voeren vol indrukken terug naar de Haven van Bommenede, onderweg toch weer genietend van de Aalscholver, Visdiefje, Zilvermeeuw en de altijd maar weer “luie” zeehonden.
Aangekomen in de haven, wilden we toch wel graag nog wat drinken en snoepen: de auto van Lenie herbergt vanalles dus rap de excursietafel uitgezet. Napraten lukt altijd, maar we moesten om 16.00 uur bij het Grevelingenrestaurant aantreden dus veertrekken maar.
Een vijftal PWG zou naar huis gaan, vanwege werk of ziekte, maar de anderen wilden graag wat gaan eten. Toch is het nog een behoorlijk eind rijden, maar om 16.00 uur was de buffet tafel voor 25 personen gereserveerd.
We waren zelfs allemaal op tijd ter plekke: Marthe kwam ook eten en voegde zich bij ons. De hele dag op pad lukte nog niet, maar enkele uren kon al wel. Het was een prima keus: buffet voor 25 personen. De tafels stonden keurig gedekt, de kannen met koffie en thee stonden terzijde gereed en de bediening kwam vlot op gang.
Eerst werd koffie of thee gepresenteerd, water en sinaasappelsap stonden in kannen op tafel. Daarna kwam de heerlijke tomatensoep, zonder vlees. En vervolgens de broodjes met beleg, ook voor ieder eentje met een gewone- of een groentekroket. Het drinken werd goed bijgevuld en we kregen ook enkele schalen met fruit op tafel. De appels en mandarijnen zagen er rijp uit en werden grif opgepeuzeld, maar de bananen waren super groen. We hopen dat deze half september rijp zijn.............maar we namen alles mee wat was over gebleven.
En aan alles komt een eind, ook aan zo’n gezellig dagje uit.
Lenie Ponse, deeltijd coördinator Plantenwerkgroep!
2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl |