Plantenwerkgroep >
Indeling Plantenwerkgroep
De plantenwerkgroep bestaat uit twee secties.
1e De activiteiten sterk gericht op het waarnemen, ontdekken, bekijken, bewonderen en op naam brengen (= determineren) van planten. Wij speuren naar bijzondere plekjes en bezoeken bekende en minder bekende natuurgebieden. Tot de bijzondere plekjes behoren wegbermen, dijkhellingen, akkerranden, sloten en slootkanten en kleine overhoeken.
De natuurgebieden die wij bezoeken zijn allereerst diegene die op Sint-Philipsland en op Tholen liggen. Maar daarnaast maken wij – vaak elke maand een keer – een uitstapje naar een natuurgebied in de zuid-west-hoek van Nederland.
Het is een groot succes als wij ergens een plant van de rode lijst of anderszins zeldzaam ontdekken. Dat wordt dan meestal meteen genoteerd. Er wordt ook wel een foto van genomen en met GPS worden de coördinaten van de vindplek vastgelegd en/of op een lijstje gezet.
Vast onderdeel van ons jaarprogramma is de inventarisatie van een kilometerhok. Dat is 1000 x 1000 meter op de kaart (en in GPS). We doen elk jaar één of twee kilometerhokken in onze gemeente Tholen. Dat km-hok moet 3x (voorjaar, zomer, najaar) worden bezocht. Welke hokken dat zullen zijn doen wij in overleg met de coördinator van FLORON afdeling Zeeland (Justus van den Berg). Wat we doen komt dan zowel in het Zeeuwse als het landelijke bestand.
De kennis van planten is in onze groep zeer gevarieerd. Het belangrijkste voor wie meegaat is dat je de groep leuk vindt, dat het buitenzijn een heerlijke ontspanning is, en dat planten en de plantenwereld je van nature interesseren. Kennis zal groeien in de loop van de tijd. Je gebruikt een speciale loep, en hoort welk zakboek je nu het beste kunt kopen. Je fotografeert wellicht ook een mooi plekje, een koe, een zwam, een boom, ons in de groep. Tussendoor kunnen we ook wat kletsen.
Steeds neemt ieder wat te drinken voor zichzelf mee. Altijd even een moment van gezellig samenzijn. Ieder heeft ook aan de juiste kleding gedacht. Meestal de wat betere wandelschoenen. Soms bij voorkeur of noodzakelijk rubber laarzen. Soms ook kleding ter bescherming tegen (meestal maar) een klein buitje regen. Bij voorspeld heel slecht weer (storm, regen, zware regen, felle kou, e.d.) wordt de activiteit uiterlijk de dag ervoor afgezegd. Maar soms ook (in het winterseizoen) gaan we ergens binnen zitten en iets zinnigs doen. Bij voorbeeld het nabij bekijken van tevoren verzamelde planten.
2e De activiteiten waar geen specifieke plantenkennis bij komt kijken. Het betreft hier landschapsbeheer; het actief bezig zijn in de natuur met doewerk. Kennis van planten, vogels of wat dan ook is niet belangrijk. Ook al zal van daaruit een geïnspireerde inzet voortkomen.
Wat we dan doen is (tot nu toe) hooien en het hooi afvoeren naar een daartoe aangewezen plekken. Het zijn anderen die ons helpen met maaien (Stichting Landschapsbeheer Zeeland = SLZ). Deze werkactiviteiten vinden normaliter plaats buiten de wintermaanden. Belangrijk om te vermelden is dat wij bij het hooien worden geholpen door de Zeeuwse afdeling van de christelijke vereniging A Rocha. Er lopen met deze vereniging meer kruisverbanden (over en weer lidmaatschappen).
Uitprinten |
Laatste wijziging 3 juli 2017 |
Vorige pagina |
Home