8 juni 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
klik hier voor openen Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
Bestuurszaken
Jvs Gidsenwerkgroep
Jvs Landschapsw.g.
Jvs Natuurouderw.g.
Jvs Planologiew.g.
Jvs Plantenwerkgroep
Jvs Vogelwerkgroep
Jvs Wierenwerkgroep
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Bestuurszaken > 2022 Jvs Plantenwerkgroep

Jaarverslag 2022 Plantenwerkgroep

Dit jaar zijn we er zo’n 35 keer op uit gegaan. Het aantal deelnemers wisselde van 2 tot 10. 
Er zijn de jaarlijks terugkerende activiteiten als inventariseren van de dijkflora en de paddenbiotoop bij Alteklein, de trend van plantensoorten bekijken in het Rammegors, inventariseren van flora en vlinders in vakantiepark De Striene, plaggen en harken voor de Ruige anjer en ook hooien op Alteklein. Nieuw dit jaar was  de nulmeting op natuurgebied-in-wording langs zonnepark Ceresweg.  

Van november tot april richten we ons voornamelijk op mossen, korstmossen, paddenstoelen en het  herkennen van plantenrozetten en winterknoppen van bomen.

Twee maal maakten we een uitstapje naar Schouwen-Duiveland: het bosgebied bij Ouwerkerk en Dijkwater. Beide gebieden zijn ontstaan rond oude kreken, nu met mooie afwisselende biotopen.

Voor het Nieuwe Strepen doorploegden we drie kilometerhokken rond Stavenisse. Dat was genieten van zilte flora zoals een prachtige Zeekool, het bloeiende Engels gras, en ook velden van Klein zeegras vol bloeiaren.

In het Rammegors werden in het voorjaar verrast door vele forse Rietorchissen en Vleeskleurige orchissen. In oktober waren we er voor de tweede maal, toen vielen honderden planten van de Rechte alsem op, en vele struikjes frisgroene Langarige zeekraal, en ook de schitterend rood gekleurde velden van het Klein schorrenkruid. Dit gebied hebben we gekozen om ter ere van ons jubileum in 2023  te bezoeken met belangstellenden.

Het was een zeer droge zomer, met een heel natte septembermaand. Begin september vertoonde  de Scherpenissepolder alle tinten bruin, behalve de stukken zeekraal die felgroen kleurden. Het zeldzame Klein vlooienkruid bleek er ook nog te bloeien. Na september zagen we bij sommige planten een late tweede bloei, zoals in november de kaardenbollen bij Deurloo’s kaaitje!
De eindejaars plantenjacht leverde in Oud-Vossemeer 33 bloeiende soorten op. Niet gek, omdat het 2 wk tevoren nog gevroren had en erna veel geregend. 

Op de website zijn een aantal korte verslagen met foto’s te vinden. Wie eens mee wil gaan op de vrijdagochtend, van harte welkom. Een seintje naar een van de coördinatoren en je krijgt een uitnodiging.

Lenie Ponse
Marthe Bouvy
 

Uitprinten | Laatste wijziging 9 januari 2024 | Vorige pagina | Home

        2024 Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl