12 september 2023  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
klik hier voor openen Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

Natuurgebieden
Rammegors
Rumoirtschorren
Slikken van de Heen West
Van Haaftenpolder/Stinkgat
Schakerloo Polder
Scherpenisse Polder
Natuurgebieden > Rammegors

Beschrijving: 

Het Rammegors is in 1971 ontstaan door de aanleg van de verbinding Sint-Philipsland/eiland Tholen. Het gebied was eerst bedoeld als speciedepot. Dit duurde niet lang en tien jaar later werden in dit gebied een schitterende flora en fauna ontdekt. De toenmalige gemeente Sint-Philipsland bestempelde in 1984 hun gedeelte van het gebied als natuurgebied, maar dit werd door een rechtzaak weer ongedaan gemaakt. De gemeente Tholen deed dit met haar gedeelte in 1989, ook dit werd een rechtzaak maar werd gewonnen. Uiteindelijk werd het in 1991 natuurgebied en in 1992 werd het gebied overdragen aan Staatsbosbeheer. In  2015 werden alle bomen en stuiken verwijderd en werd het gebied d.m.v. een doorlaatmiddel onder de Krabbenkreekweg verbonden met de zoute Oosterschelde. Begin 2016 ontstond er zoveel bodem erosie dat het doorlaatmiddel weer werd gesloten, pas in december 2016 kon het zoute water weer toegelaten worden in het Rammegors. We hopen dat er eind 2017 weer volop zout minnende planten staan en het riet volledig is verdwenen.

Ligging: 

Het Rammegors ligt ten oosten van de Krabbenkreekweg (N656), de verbinding tussen Tholen en Sint-Philipsland. Het gebied is te bereiken via de parallelweg van de N656, hier kan ook worden geparkeerd. Deze is vanuit de richting Philipsdam/Steenbergen (N257) te bereiken door direct na het oprijden van de N656 de ventweg te nemen. Neem, komend van de richting Oud-Vossemeer (N656) of Sint-Annaland (N658), de Krabbenkreekweg (N656) richting Sint-Philipsland. Bij het oprijden van deze weg gelijk rechts afslaan (bij de carpoolplek), men komt nu ook op de parallelweg.

Toegang:

Het gebied is rondom afgerasterd en is niet toegankelijk. Wel is het gebied vanaf de Krabbenkreekdam goed te overzien. Bij het doorlaatmiddel staat een mooi informatiepunt met foto's van vogels. Ook zijn er banken geplaats om eens rustig over het gebied te kunnen kijken.

Kenmerkende soorten: 

In het voorjaar en najaar trekt het Rammegors verschillende soorten steltlopers aan. Regelmatig zijn er flammigo's, lepelaars te zien. Maar ook ganzen, eenden en roofvogels zijn hier regelmatige bezoekers. 

Uitprinten | Laatste wijziging 15 mei 2017 | Vorige pagina | Home

        2023 Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl